26 februari, 81.9kg, Lindy Hop Aerials workshop i Lund

Idag stod vågen skrämmande nog på 81.9 kg (upp 1.7kg sedan igår)…

Lindy Hop Aerials workshop i Lund

Idag reste vi ner till Lund för att gå Aerials workshop. Efter en liten generell uppvärmning började vi med lite styrkeuppvärmning med danspartnern. Dels situps med korsade ben med partnern och sedan armhävningar med partnern där föraren ligger på rygg med förarens ben uppe vid ansiktet och sedan lyfter föraren följarens ben som en slags inverterad armhävning. Följaren däremot gör en mer klassisk armhävning nere vid förarens fötter.

Därefter blev det två balansövningar. Föraren ligger ner med benen mot följarens höftparti och sen håller man varandras händer och sedan lyfter föraren upp följaren med benen/fötterna och sedan hittar man balansen för att sedan släppa händerna helt och sedan hålla det hela stabilt, följaren med raka ben och “raka” händer framåt. Inte lätt :).

Därefter började vi med lindy hop aerials. Generellt för alla övningarna är att skynda långsamt och dela upp det i steg. Först fokusera på prep och timing, för att sedan göra en baby version av turen. När det hela känns bra för båda så kan man gå in med lite power för att sedan ge max-power. Vid behov kan man med fördel använda spotters som hjälper till för att säkra upp så att man inte faller framåt/bakåt etc.

Side by side charleston upp i cradle (Foot Sweep Catch)

Man gör side by side charleston och sen när föraren normalt kickar med höger benet (följaren med vänster) så positionerar föraren sitt ben/lår bakom följarens ben lår och får kontakt och ger en skjuts framåt/uppåt och följaren ser då till att spänna sin kropp och ben och lyfta upp sig och föraren fångar upp följaren i dennes knäveck med vänsterarmen. Därefter kan man t.ex. bara gå iväg (bra som exit ur en jam-circle), man kan sätta ner dem på stället, man kan göra en extra dipp innan man släpper ner denne eller så kan man rotera ett varv innan man sätter ner följaren.

Grodhopp (eller vit svan som jag brukar kalla den 🙂 )

Denna utgår från closed position och efter ett baksteg så går man fram/ihop och går gemensamt ner/böjer knäna, och sen hoppar följaren upp med grodhoppsben/knän medan följarens högerarm blir spänd i lodrät vinkel mot förarens vänsterhand som håller sin vänsterarm spänd för att ge motstånd. Föraren hjälper även till med lyftet/hoppet genom att hjälpa till att dels trycka upp på uppvägen, dels försöka hålla följaren i luften i vändläget samt viktigast – att se till att följaren får en bekväm och säker resa nedåt, dvs hålla core och vänsterarm och högerarm spänd hela vägen ner också. Följaren tänker på att landa på tårna och med böjda knän. Denna har jag gjort tidigare men två viktiga bitar föll på plats. Först och främst ska jag se till att hålla följaren närmare mig så att vi har vår gemensamma tyngdpunkt närmare mitt center. Detta uppnås delvis genom att hålla min högerarms biceps i höjd/position med följarens armhåla, för att jag på det sättet kan ha en större styrka jag kan bidra med.

Fly girl från closed

Ifrån closed position så tar man vanligt baksteg och sedan går föraren framför följaren som inför en swingout men följaren fortsätter sedan med någon slags indianhoppsteg medan föraren supportar följarens rörelse med att ge stöd och putt-support med vänsterhanden. Man följer även ner och böjer knäna i samband med följarens landning en bit ut. Föraren får därför vrida sig 180 grader i samband med hoppet.

Fly girl från open

Ifrån öppen position börjar man med baksteg/rockstep för att sedan möta upp följaren och i vändningen gör följaren sitt indianhoppsteg och föraren supportar denna rörelse med riktning och support (och lite lyftkraft). Viktigt här är att man möts upp och är nära varandra i closed position i samband med hoppet.

A-train

Vi började med timing övningar. Föraren står tätt bakom följaren med händerna runt följarens midja i höjd med höftbenet (dvs inte på de mjuka delarna). Därefter tar man ett gemensamt baksteg (som i back-step-charleston) för att sedan gå fram och ner och sedan gör följaren ett hopp rakt upp och följaren supportar bara här. I nästa variant av detta håller följaren om förarens handleder och hon kan därmed använda detta för att få skjuts uppåt (dvs följaren kan spänna sina armar och få lyftkraft och skjuts den vägen).

När man sedan gör den på riktigt så har man en hand i hand-fattning istället. Man gör baksteg, sedan fram och ner gemensamt, följaren spänner armarna till raka armar i samband med hoppet och föraren supportar först med lyftkraft med ben/lår/knän och fortsätter sedan med lyftkraft med armarna. Återigen är det viktigt att se till att följaren får support av föraren på både upp och nervägen. För följaren är det viktigt att fokusera sin blick på en punkt framme på väggen en bit bort så att man har en stabil frame och inte tittar neråt/riskerar att luta sig framåt eller bakåt.

Kost

Frukost: Osolean-vatten, onaka (naturell) med musli, kaloba, apelsinjuice, pistagemandel

Lunch: Max Spicy Cheddar meny med special fries, coca cola

Middag: Ice-latte, billys kebabpizza

Övrigt: 1.66 st sportlunch, 1 gainomax  proteinbar, 1 gainomax, 1 banan

2 thoughts on “26 februari, 81.9kg, Lindy Hop Aerials workshop i Lund

  1. Pingback: 28 februari, 79.9kg, chicken masala indisk mat, volleyboll, lindy hop aerials, Celsius-dricka | FutureIntel

  2. Pingback: 6 mars,79.7kg, indisk tisdag, volleyboll, lindy hop med aerials repetition, zombie-dokussåpa | FutureIntel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *